Vissza a főoldalra

ÉN (ÉS) A GÉP!

A ma emberének élete nagyban megváltozott az elmúlt húsz évben. A számítógép betört a munkahelyekre és az otthonokba. Az emberek nagy része napi nyolc-tíz órát tölt el egy számítógép társaságában. Rengeteg panasz merül fel a monitoros munkahelyen dolgozók körében. Legtöbbjük a nap végére teljesen elfárad, csökken a koncentráció képességük, fejfájásra panaszkodnak. A munka után csak az alvásra tudnak gondolni. Sok esetben a panaszokat a nem megfelelő korrekciójú és típusú szemüveg viselése okozza. Sokan a számítógépnél az olvasó szemüvegüket használják. Ez nem minden esetben jó megoldás. Az olvasó szemüveg 30-40cm-re ad éles látást, az ergonómiailag kialakított munkahelyen a monitor 60-70cm-re van. Ebben az esetben az olvasó szemüveg túl korrekciót jelent. A viselője idővel hozzászokik, már jól látja monitort, de az olvasáshoz már gyenge lesz a szemüveg. Csináltat újabb olvasót. Azzal nézi a monitort, és így tovább. Folyamatosan rontja el a szemét. A 60-70 cm-re lévő monitorhoz más dioptriával rendelkező szemüveg kellene, mint olvasáshoz. Két megoldás kínálkozik. Emberünknek van két szemüvege, és folyamatosan cserélgeti. Ha kényelmesebb megoldást választ, akkor egy monitoros munkahelyhez kifejlesztett, un. Kiterjesztett látóterű degresszív (munka progresszív) lencsés szemüveget készíttet. Ez a lencse azt tudja, hogy az alsó részen olvasó korrekciót tartalmaz, a lencse teteje pedig a monitorhoz megfelelő dioptriát. Így egy szemüveggel kb. 80-100cm-en belül mindenhol élesen látunk, anélkül, hogy cserélgetnénk a szemüvegeket, vagy rontanánk a látásunkat.

Azok számára is van megoldás, akik állandóan szemüveget viselnek. A multifokális (progresszív) szemüveglencsék tökéletes megoldást kínálnak azoknak a számára, akik állandó szemüvegviselők, a távoli szemüvegük nem alkalmas az irodai munkavégzésre, és nem szeretnék folyamatosan cserélgetni szemüvegeiket.


Ajánlott számítógépes munkahelyen megfelelő (akár dioptria nélküli) monitoros szemüveget viselnünk. Hogy miért?
A munkahelyen légkondicionált és központi fűtéses környezetben dolgozunk, ahol a levegő páratartalma mindig alacsony. A monitor előtt a normális pislogási gyakoriság szinte a nullára csökken. A monitor elektrosztatikusan fel van töltve, a levegőbe szálló port a szemünk felé tolja. A szemünk kiszáradt felszínén megtapadt porszemcsék úgy viselkednek a szaruhártyánkkal, mint amikor a poros autónk szélvédőjét szárazon töröltetjük az ablaktörlővel. Még hallgatni is fájdalmas. A porszemek, még a szélvédő felszínét is képesek tönkretenni, nem beszélve a szaruhártyánkról. Ezért van, hogy több óra munka után ég, piros a szemünk. Ha felteszünk egy szemüveget, attól függetlenül, hogy dioptriás vagy nem, a pislogásért felelős reflexek megháromszorozódnak. A megfelelő rétegekkel ellátott szemüveglencsék a port is taszítják, és a monitor káros sugárzásaitól is megvédi a szemünket. És még sorolhatnánk. Nem véletlenül született törvény is a monitor előtt dolgozók védelmében. Érdemes odafigyelni magunkra és a szemünk védelmére! Sajnos a nem megfelelő szemüveg-viselési kultúrából adódó látásromlás folyamata nem visszafordítható. Ezért érdemes meghallgatni a szakemberek tanácsait és meg is fogadni. Utólag már csak bánkódhat az ember, hogy a legfontosabb érzékszervének ennyi figyelmet sem szentelt.

Pár megszívlelendő tanács:
  • Monitoros munkavégzésnél 1-2 óránként tartsunk szünetet. Ez nem az jelenti, hogy addig olvassuk az iratokat! 5-10 m-nél távolabbra nézzünk! Ilyenkor ugyanis az összes szemizom ellazult állapotba kerül. Ez olyan a szemnek, mint a karunknak, ha nehéz dolgot cipelünk, és azt pár percre letéve pihenünk.
  • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű vitamint, gyümölcsöt. (A fekete gyümölcsök, mint az áfonya vagy a szeder, kifejezetten ajánlott a magas lutein-, más nyomelemek és vitamintartalmuk miatt.)
  • Kétévente ellenőriztessük látásunkat, hogy mindig a megfelelő dioptriájú szemüveget viselhessük. Így tudjuk a legjobban kímélni a szemünket, lassabban és kisebb mértékű lesz látásunk romlása.

  • szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
    © Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb