Vissza a főoldalra

KONTAKTLENCSE VISELÉSE ÉS TISZTÍTÁSA

Napjainkban egyre népszerűbb a kontaktlencse viselés, de kevesen tudják, hogy hogyan is kell megfelelően használni ill. tisztítani. Ahhoz, hogy hosszú ideig viselhessünk kontaktlencsét a szemünk károsodása nélkül, van néhány fontos szabály, amit érdemes tudni és betartani. Ahhoz, hogy kontaktlencse viselők lehessünk, először szemüveggel kell korrigáltatni látásunkat. Ha az optometrista vagy a kontaktológusunk által felírt korrekció megfelelő, és viselését megszoktuk (kb.3hónap), akkor lehet kontaktlencsében gondolkodni.
Ha a megfelelő vizsgálatokon és a betanítási részen túlestünk, akkor elmondhatjuk, hogy "kontaktlencsések" lettünk.

Mit tegyünk, hogy sokáig azok is maradjunk?!
A legalapvetőbb dolog, hogy a normál higiénés szabályokat be kell tartanunk!
Csak kézmosás után nyúljunk a kontaktlencséhez illetve szemünkhöz.
A kontaktlencse tároló edényben minden nap cseréljünk tisztító folyadékot. Fontos, hogy a kontaktlencsét és a tokot ne érje víz! Soha ne tegyük a kontaktlencsét vízbe, még ásványvízbe se! Ha nem tartjuk be, akkor a kontaktlencse felületén baktérium és egyéb kórokozók szaporodnak el, melyek komoly problémát okozhatnak. A lencséket csak a meghatározott ideig viseljük. A kontaktlencsék anyagait arra fejlesztették ki, hogy a viselési idő alatt a lehető legtöbb oxigént eresszék át, és a lehető legkomfortosabb viselést tegyék lehetővé. Ezért a lencsék nem képesek arra, hogy viselési időn túl is egészségesen hordhatók legyenek. Aki ezt nem veszi figyelembe, az azt kockáztatja, hogy akár a látását is elvesztheti (például: egy kellemes szaruhártya fekély barátságos társaságában)
Kontaktlencsében ne menjünk uszodába, illetve szaunába, mert a nedves nyirkos helyen előforduló gombák (például: lábgomba) megtelepedhetnek a kontaktlencse felületén, ezzel megfertőzve a szemünket. ( csak abban az esetben viseljünk kontaktlencsét ezeken a helyeken, ha napi lencsét viselünk, és azt a fürdő elhagyásakor el is dobjuk.) Gyakran előforduló felhasználói ötlet, ha már nincs otthon ápolószer a tisztítást a szájukban a kontaktlencse szopogatásával végzik el. Gratulálni tudunk minden kedves versenyzőnek, amikor a szájban lévő baktériumokat közvetlenül a szemükbe juttatják. A kontaktlencsék tiszta vízben való tárolása sem jó ötlet mert az esetlegesen akant amőbával fertőzött ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz használatával az egyik legveszélyesebb kórokozót juttatjuk a szemünkbe, ami ott szépen megeszi a szaruhártyánkat.
Ahhoz, hogy a szaruhártyánkat a legkevésbé vegye igénybe a kontaktlencse viselés okozta irritáció ajánlott hetente egy két napot szemüvegben tölteni (Mert ugye tudjuk, hogy minden kontaktlencsésnek van szemüvege. Ugye?)
Sokan csak mosolyognak, amikor az illesztő ezekre a veszélyekre felhívja a figyelmüket a "Velem biztos nem fog ilyen történni!" csatakiáltással vágnak vissza a szakembernek. Sajnos egyre gyakoribbak a nem megfelelő kontaktlencse tisztítás és viselésből származó orvosi esetek. Arra szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy fogadja meg és tartsa be a kontaktológus tanácsait, hogy minél hosszabb ideig lehessen egészséges kontaktlencse viselő.
Ehhez elengedhetetlen a kontaktológus által előírt rendszeres kontroll vizsgálat, ahol ellenőrzik a szaruhártya állapotát, és a visust. A kontaktlencse viselőknek javasolt a pontos dioprtia ellenőrzésre szemüveggel érkezni és a vizsgálat előtt minimum 24 órával nem szabad lencsét viselni.

Kevesen vannak azok is, akik pontosan tudják, hogy milyen típusú és dioptriájú kontaktlencsét viselnek. Ez pedig elengedhetetlen dolog lenne, ha nem a saját illesztőnkhöz megyünk, hogy lencsét vásároljunk (például: külföldön elszakad a lencse és másikat szeretnénk beszerezni), ezen adatok hiányában az optikákban nem tudnak segíteni.

A kontaktlencse ápolás sem elhanyagolható, fontos hogy minőségi ápolószerrel tisztítsuk és abban tároljuk. A nedvesítés is elengedhetetlen a kontaktlencse viselőnek, szükség esetén, alkalmanként vagy rendszeresen kell műkönnyet használni!

A kontaktlencse viselés komfortja függ az ápolástól is! (ápolószer, műkönny)

szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
© Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb