Vissza a főoldalra

A céget Pálvölgyi János alapította, aki az akkor újszerűnek számító és addig Magyarországon nem gyártott bifokális lencsék készítésével, ezzel forradalmi változást hajtott végre a szemüveg optikában. Akkori gépi technológiával ilyen típusú lencséket gyártani nem tudtak, így egy kézi csiszolású módszerhez illeszthető ötlettel valósította meg elképzeléseit.

A vállalkozás Óbudán 1949-ben indult és 1956 óta a Duna partján, Bem rakparti érdekeltséggel, és külön telephelyekkel, laboratóriummal, üzletekkel működik. Az indulás korszakában a technológiai lehetőségek igen korlátozottak voltak. Gépekből, készülékekből, műszerekből csak a legegyszerűbbeket lehetett beszerezni vagy egyáltalán nem lehetett hozzájutni. A nehézségekhez hozzájárult az 50-es évek tehertétele, amely nem kedvezett a magántevékenység gyakorlásához. Technikai szempontból, mechanikai mérőeszközök segítségével és táblázatokkal sikerült az optikai pontosságot biztosítani. Megindulhatott a meniscus lencsék gyártása és a hagyományos koszorúrendszerű toricus lencse gyártása.

A 50-es évek végén, a 60-as évek elején dr. Győrffy szabadalma alapján már a kemény kontaktlencse gyártásának feltételeit biztosította a műhely. Ez akkor innovatív termékként Brüsszelben és San Francisco-ban is díjakat, elismerést nyert.

1969-ben Tóbiás György, mint villamosipari, optikai és finommechanikai képzettségű szakember, családtagként került a vállalkozásba. A műszer és szemüveg optika gyártása mellett új koncepcióként a technológia fejlesztésével is elkezdett foglalkozni. Ebben az időszakban tért át a műhely kézi csiszolásról a pontosabb és termelékenyebb gyémántmarásos technológiára. Időközben a hazai piacon is megjelent a kontaktlencse. Az I. sz. Szemklinika Kontaktlencse Laboratóriuma és a cég együttműködésének eredményeként juthattak a páciensek az újdonságnak számító kontaktlencséhez, ami valójában cornea lencse volt.

szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
© Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb