Vissza a főoldalra

GYERMEKSZEMÉSZET

A gyermekszemészet fontossága napjainkban egyre megkérdőjelezhetetlenebb dolog. A társadalom jövőjét jelentő fiatal generáció életében meghatározó szerepet tölt be a látás. Sokan nem is gondolnak bele, milyen hátrányos helyzetbe kerülnek azok a gyermekek, akik nem részesülnek megfelelő gyermekszemészeti ellátásban. Ma már a legkorszerűbb gyermekszemészeti módszerek és berendezések állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a megfelelő segítséget nyújtsuk azoknak a számára, akik ezt igénylik. Szomorú tény, hogy a szülők, akiknek ezen a téren a legnagyobb a felelősségük, nincsenek tisztában ennek a gyermekük egész életére gyakorolt hatásáról.

A látás egy tanult dolog. Ahhoz, hogy valaki élete során megfelelően lásson, azt az élet első pillanatától kell, hogy tanulja. Azok az emberek, akik fiatal korban (akár már 1-2 évesen) nem kapják meg az esetlegesen szükséges ellátást - hogy a szem, mint közvetítő szerv, kifogás nélkül tudjon működni - képtelenek lesznek ennek az elengedhetetlenül fontos érzékszervüknek tökéletes használatára.

Egy gyermek nem (sok esetben a szülő sem) képes arra, hogy felismerje, számára elengedhetetlen lenne a szakszerű orvosi segítség. Csak a rendszeres szemorvosi szűrésen való részvétel garantálhatja, hogy az esetleges rendellenességek a lehető leghamarabb és a legszakszerűbben legyenek ellátva, hogy ez a gyermekeknek későbbi életükben minél kevesebb problémát okozzon, például az iskolában.

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a szemünknek a környezetünkből érkező információk közel 90%-át köszönhetjük. Óriási hátránnyal indul az életben az, aki ezen veleszületett képességét nem tudja megfelelően kihasználni. A gyakorlatban az a tapasztalat, hogy a gyermekeket a szülők csak későn, az iskolás éveik elején viszik el gyermekszemész szakemberhez, amikor már a tanulási képességeiket is jelentősen hátráltatja a nem megfelelő látás. Pedig ezek a dolgok már legtöbbször sokkal hamarabb jelentkeznek, csak nem veszünk róluk tudomást. A gyermek közelről nézi a TV-t, rajzoláskor túl közel hajol a papírhoz, stb.. Ezek a dolgok általában nem rossz szokások, egyszerűen csak abból a távolságból látja jól. Miért nem szól? Honnan is tudná, hogy mit milyen távolságból kellene látnia? Ebben nőtt fel, számára ez nem furcsa dolog. A szülőnek kell felismernie ezeket a jeleket, és gyermekszemészhez fordulni.

Fontos tudni, hogy a gyermekek szemészeti ellátása különbözik a felnőtt szemészettől. Gyermekünket mindig gyermekszemészhez vigyük! Számukra más típusú ellátást kell biztosítani, a felnőtt szemészettől eltérő vizsgálati módszereket kell alkalmazni. (A gyermekszemészet a szemészet egy speciális ága, külön szakvizsgát és gyakorlatot igénylő terület.)

A gyermekeket évente ajánlatos gyermekszemészeti szűrésre vinni, mivel a rendszeres ellenőrzésen azonnal kiderül, ha esetleg valami nincs rendben. Fiatalkorban a gyermekszemész által kiszűrt és kezelt rendellenességek nagy részénél felnőtt korra a szemüveg el is hagyható, míg a nem kezelt látásproblémák sok esetben maradandó látásromláshoz, esetenként vaksághoz is vezethetnek. A legszomorúbb az, hogy az esetek többségében ez elkerülhető lett volna, ha a gyermek rendszeresen megjelent volna a gyermekszemészeti szűréseken. Sok tévhittel ellentétben a látásunk elvesztésének folyamata csak kis számban visszafordítható, így a nem megfelelő ellátás végleges látáskárosodáshoz vezet.

Szeretnénk felhívni minden szülő figyelmét arra, hogy gyermekének jövője nagymértékben függhet attól is, hogy látása tökéletes-e. A rendszeres gyermekszemészeti szűrések megnyugtató választ adnak a szülő számára is, hogy gyermeke megfelelően fejlődik, látása nem korlátozza jövőjét!

Amennyiben kérdés merülne fel Önben, szaktanácsra lenne szüksége, vagy csak tájékozódni szeretne a gyermekszemészettel, gyermekszemüvegekről, a gyermekszemészetben használatos egyéb módszerekről, a gyermekek által sportolásnál is használható sport-gyermekszemüvegekről, vagy a gyermekek kontaktlencse viselési lehetőségeiről, keressék fel gyermekszemész szakorvosunkat!

Szeretettel várjuk Önöket!

szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
© Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb