Vissza a főoldalra

MIELŐTT SZEMÜVEGET VÁSÁROLNA...

A szemüvegkeret kiválasztása nagyban befolyásolja az elkészült szemüveg használhatóságát és az élettartamát. A vásárlók sok esetben nem foglalkoznak ezzel a ténnyel, és nem fordítanak kellő figyelmet a kiválasztásra. Sokszor azzal a válasszal találkoznak a látszerész kollégák, hogy a legolcsóbbat kérném. Ez általában a legrosszabb döntés. Ha a vásárló hosszú ideig szeretné használni a szemüvegét, fontos, hogy egy jó minőségű, megfelelő alapanyagból készült szemüvegkeretet válasszon. Szemüvegkeret és szemüvegkeret között hatalmas különbségek lehetnek, annak ellenére, hogy nem szakmai szemmel túl sok különbséget nem tudunk felfedezni. A minőség és az ár szoros kapcsolatban van. Senki ne akarjon 1-2 ezer forintért minőségi terméket vásárolni, pláne ingyen. El kellene az embereknek gondolkozni azon, hogy mit lehet előállítani ingyen. A szakemberek szerint semmit. Ennek tudatában, be kell, hogy lássuk, áldoznunk kell a szemüvegkeretünkre, ha minőségit szeretnénk. A mai piaci kínálatot látva 15-20ezer forint azaz összeg, amiért már megbízható terméket vásárolhatunk.

Lényeges dolog a szemüvegkeretek alapanyaga is. Sok viselő találkozik azzal a problémával, hogy a fém szemüvegkeret elszíneződik a viselés során. Ez a dolog arra vezethető vissza, hogy a nem megfelelő (gagyi) szemüvegkeretek minősíthetetlen ötvözetekből készülnek. Az a legkisebb probléma, ha a szemüvegkeret réz tartalma miatt elzöldül. Sok embernél allergiás tüneteket okoz a szemüvegkeret nikkel és egyéb szennyező anyaga. Két szempontot vegyünk figyelembe a fém szemüvegkeret kiválasztásánál. Fém alkatrész ne érintkezzen közvetlenül a bőrünkkel, válasszunk nemesfém alapanyagú szemüvegkeretkeretet, pl. titániumot. Azt nem szeretnénk itt részletezni, hogy kényelmes legyen, jól álljon, stb...

A látszerészek legnagyobb veszedelmei közé tartozik a házilagos barkács javítások. A vevők emlékeiben még elevenen él az általános iskola technika óráin elsajátított tudásanyag. Úgy érzik, nem lehet túl nagy dolog egy megsérült szemüveg megjavítása. Tipikus eset, hogy csak egy csavart kellene meghúzni a szemüvegkereten. Az egy dolog, hogy nincs megfelelő szerszám a művelet elvégzéséhez, a nagyobbik baj, hogy szemüveg nélkül nem látjuk, mit is csinálunk. De, ha már neki kezdtünk próbáljuk meg felkiáltással nekiállnak a javításhoz. Az eredmény legtöbbször a csavarok tönkretétele, a szemüveglencsék összekarcolása szokott lenni. A legcélravezetőbb dolog az, ha ellátogatunk egy szaküzletbe, ahol a megfelelő eszközök a rendelkezésre állnak, és a szakemberek pár perc alatt képesek az apróbb javításokat elvégezni.

Azt a részt nem szeretnénk boncolgatni, amikor a reklámoknak bedőlve, emberünk a kapható legjobb pillanatragasztót hívja segítségül a bajban. Ezzel az ötlettel még senki nem járt sikerrel, csak azt érik el, hogy biztosan javíthatatlanná teszik kedvenc szemüvegüket. (A ragasztószalag sem megoldás!!!) Amennyiben fém alkatrészek eltörnek egy-egy "baleset" során, akkor is lehet megoldás. A jó minőségű szemüvegkeretek alapanyaga lehetővé teszi egy speciális forrasztási eljárással az eltörött darabok javítását. Itt is meghálálja az a dolog magát, ha jó minőségű szemüvegkeretet vásároltunk! Arról nem is beszélve, hogy a komoly gyártók szervízszolgáltatást is biztosítanak, a nem javítható alkatrészek utánrendelhetőek, a garanciális időszakon kívül általában 2-3 évig. (Erre a vásárló a megrendeléskor nem is gondol, csak az árat sokalja pár grammnyi fémdarabért.)

Amennyiben szüksége van akár expressz szemüvegkeret javításra, keresse fel üzleteinket, ahol az egyszerűbb javításoktól a titánium szemüvegkeret forrasztásig állunk rendelkezésre.

A szemüvegkeretek és a szemüveglencsék élettartamát legjobban a viselőjük tudja befolyásolni. Mit ne csináljunk a szemüvegünkkel: Ha mód van rá két kézzel tegyük fel, vegyük le. Ezzel kis aprósággal a szemüvegkeret mechanikai terhelését töredékére csökkentjük. Nem lesz féloldalas, nem lazulnak ki a csavarok (fúrt szemüvegkereteknél fokozottan igaz). Ne végezzünk olyan munkát, ami megsértheti a szemüvegkeretet, a szemüveglencsét. Gondolunk itt a leggyakoribb dolgok egyikére a flexelésre. A szemüveglencse ugyanannyira nem szereti a forró fémforgácsot ahogy a bőrünk sem. Viseljünk olyan védőeszközt, ami a szemüvegkeretet és a szemüveglencséket is védi!

A tisztításnál is érdemes pár dologra odafigyelni. A műanyag szemüveglencsék több törődést igényelnek üveg társaiknál! (A Pedig én kértem rá karcmentes bevonatot is! dolog itt nem állja meg a helyet. Nincs karcmentes, karcmentesítő bevonat. Keményítő réteg, az van. Ez igazából azt takarja, hogy a viszonylag puha felületű szemüveglencséket egy speciális kezelésnek teszik ki, így ellenállóbbak, hangsúlyozzuk, ellenállóbbak lesznek a mechanikai sérülésekkel szemben.

Ne használjunk műanyag szemüveglencséknél papírt, papír alapú tisztítókendőt, szarvasbőrt ezek karcolnak. (igen, az előre nedvesített papír törlőkendő is, amit a drogériákban lehet kapni.) Használjunk egy puha selyem vagy pamut törlőkendőt, amit a tokban tisztán tartunk. (Ha elszennyeződik mossuk ki, és már kész is.)

Ne használjunk lúgokat, lúgos oldószereket. (Krémszappan, mosogatószer.) Ezek vegyi összetétele oldja a tükröződésmentesítő (antireflex) rétegeket, kvázi mi fogjuk idővel lemosogatni a drágán vásárol extrát a szemüveglencsénkről, ami azt eredményi, hogy opálos lesz a felület, nem látunk át rajta. Csak savas vagy alkoholos oldószert használjunk tisztításhoz. Legjobb az optikákban kapható speciális tisztító folyadék, mert ezek összetételét a szemüveglencsék, azok tükröződésmentesítő (antireflex) és egyéb rétegeinek tisztításához fejlesztették ki.

Ma már a legjobb optikában elérhető a szemüveget számára ajánlott szemüveg kozmetika. Ezen belül az ultrahangos tisztítás, elhasználódott orrpapucsok cseréje, és több olyan szolgáltatás, ami a szemüvegünket újjá varázsolja.

Ne szaunázzunk szemüvegben, ha nem muszáj, ne hagyjuk az autó szélvédője mögött (napszemüveget sem), ez elbánik idővel a szemüveglencsével és a műanyag szemüvegkeretekkel is.

Ha nem használjuk a szemüvegünket, lehetőleg tartsuk kemény tokban, ami megvédi a mechanikai sérülésektől. Kvázi biztosan nem ülünk rá!

A fent leírt tanácsok megfogadásával sokat spórolhat a szemüveg tulajdonosa, mert szemüvege hosszú ideig nyújtja ugyanazt a látáskomfortot, elhasználódás miatt nem kell új szemüveget készíttetnie.

Szemüvegvásárlásnál azt tudjuk tanácsolni, hogy kérje ki látszerésze tanácsát, ne a legolcsóbbat, az Ön igényét legjobban kielégítő szemüvegkeretet és szemüveglencsét válassza! Higgye el, meg fogja érni. Ön fogja évekig hordani, nem a látszerészt fogja az a tény bosszantani, hogy semmire nem tudja használni a szemüvegét. Ha mégis ebbe a hibába esett, vigasztalja az a tudat, hogy olcsón vásárolt, jó üzletet kötött!

Amennyiben szüksége lenne szakmai segítségre, tájékoztatásra, szakembereink szeretettel várják Önt üzleteinkben!

szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
© Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb