Vissza a főoldalra

HITEK ÉS TÉVHITEK A SZEMÜVEG VISELÉSRŐL

A látszerész szakmában dolgozók rengeteg érdekes gondolattal találkoznak munkájuk során, amikor a hozzáértő szemüvegviselők elkezdik ecsetelni teóriáikat a szemüvegviseléssel kapcsolatban. Ez a rengeteg érdekes gondolat sarkallt minket arra, hogy összegyűjtsük ezeket, és végre tiszta vizet öntsünk a pohárba, talán ezzel is elősegítve, hogy eloszlassuk azt a sok balgaságot, amit a vevők elmondásai szerint ismerőseiktől hallottak.

Nem kell viselni a szemüveget, mert csak ellustul tőle az ember szeme!

Érdekes felvetés!
Az első dolog, ami az eszembe jut, hogy ne viseljünk cipőt, mert elkényelmesedik a lábunk. Az ősember is megvolt nélküle! Hozzászokott hogy mezítláb járt. Nem vágta a kő a lábát, biztos nem is fázott, jobban is tudta használni, mert gyorsabban futott mint a mai emberek többsége. Ha nem, megette valami. Miért alszunk kényelmes ágyban? Teljesen ellustulunk, régen tudtunk aludni a barlangban egy sziklán is. Ne viseljen senki szemüveget!

Fordítsuk komolyra a szót!
Az információ 90%-át a világról a szemünkkel szerezzük meg. Mai világunkban az információ a legnagyobb érték. Megfelelő korrekciójú szemüveg viselése - senki se gondoljon a 300 Ft-os bolti olvasó, amit saját magunk választunk a mögöttünk lévő többéves szemészeti szakma tapasztalatai alapján - biztosítja, hogy a legtöbb, legpontosabb információkhoz jussunk hozzá a legkevesebb energia befektetéssel. Szóval: mikor reggel felébredünk teljesen frissek és üdék vagyunk (jó esetben), mindenesetre a szemünk izmai ilyenkor a legpihentebbek, minden távolsághoz jól alkalmazkodnak. Ellenben a késő délutáni órákban már elfáradnak. Elkezdünk hunyorogni vagy épp nagyra nyitni a szemünket, csak hogy jobban lássunk. Ilyenkor a szemizmaink már „küzdenek” az éleslátásért, és ötször annyit dolgoznak, mint kellene. Ezáltal romlik a látásunk, nem pedig javul. Előfordulhat fejfájás, szemszárasság. Erre a problémára nyújt megoldás a szemüveg viselése, természetesen olyan korrekcióval, amit hozzáértő szakember határozott meg.

Edzeni kell a szemet!
Nem rossz a gondolat, csak nem úgy igaz, ahogy sokan hiszik. Azok az izmok, amelyek az alkalmazkodást végzik például az olvasásnál, azok sima izmok. Nem gyúrhatunk rájuk, mint a bicepszünkre. Ha igazán oda szeretnénk figyelni arra, hogy látásunk a lehető legkisebb mértékben romoljon, akkor a következőket érdemes inkább megfogadni:
 • Viseljünk mindig az adott távolságra megfelelő korrekciójú szemüveget!
 • Két évente ellenőriztessük látásunkat!
 • Monitoros munkavégzés esetén óránként 5-10 percet pihentessük a szemet, ami azt jelenti, hogy 5 méternél távolabbra nézzünk!
 • Figyeljünk oda a megfelelő vitaminok bevitelére. A fekete gyümölcsök - áfonya, szeder - sok olyan vitamint és nyomelemet tartalmaznak, ami a szem egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.
 • Ne viseljünk előre gyártott (bolti) olvasószemüveget!

  Mivel tisztítsuk a szemüvegeket?
  Sokan nem tudják, hogy hogyan is kell a szemüvegeket tisztítani. Pedig ez elég fontos dolog abból a szempontból, hogy a szemüveg mennyi ideig lesz tartós. Ne használjunk lúgos oldószereket (szappan, krémszappan, mosogatószerek). Ezek ugyanis oldhatják a lencsék felületén lévő tükröződésmentesítő rétegeket, ami hosszú távon használhatatlanná teszi a szemüveget. Ne töröljük szarvasbőrrel, papír alapú törlőkendővel, ezek összekarcolják a felületet, még akkor is, ha előtte benedvesítettük. Ne a ruhánkba! Erre sokan felkapják a fejüket, hogy miért? Nem a ruha anyagával van a baj, hanem a napi viselet során a környezetünkből a ruha anyagára rakódott porral, szennyeződésekkel. Ezek teszik tönkre a lencsék felületét. Az optikákban kapható szemüvegtisztító spray-k és törlőkendők speciálisan kifejlesztett összetételüknek köszönhetően sokkal hatékonyabban tisztítanak, és hosszabb élettartamot is biztosítanak. Ez igazán nem jelent nagy befektetést, viszont sokszorosan megtérül.

  De hát én nagyon drágán vettem rá karcmentesítőt!
  Persze, persze. Szép is lenne. Csak az vele a gond, hogy ilyen nincs. Felületkeményítés, az van. Karc mentesíteni nem lehet, csak a műanyag lencsék felületét egy keményítő réteggel bevonni, hogy ellenállóbb legyen a külső behatásokkal szemben. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem sérthető meg a lencse felülete (például nem megfelelő tisztítás során).

 • szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
  © Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb