Vissza a főoldalra

MI IS A MULTIFOKÁLIS VAGY PROGRESSZÍV SZEMÜVEG?

A XXI-edik században, már nem csak olyan autók léteznek, amelyek megállnak, ha egy gyalogos lelép előttünk az úttestre, hanem olyan szemüvegek is, amelyek egyszerre nyújtanak tökéletes látást távolra, fél közelre és olvasáshoz is. Sokak körében az a tévhit terjed, hogy ez az a szemüveg, amiben csőben látunk. Igazából nem sok csövet találunk bennük, csatornát már inkább. De, mi is ez? A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemüvegeit, attól függően, hogy olvas, vezet vagy éppen számítógéppel dolgozik.

A multifokális szemüveglencsét meg kell tanulni viselni. Mit is jelent ez pontosan? A multifokális szemüveget feltéve, egyenesen távolra nézne, az első pillanattól kell látnunk. A különbség annyi, hogy a multifokális szemüveglencse széli részein keresztül nem fogunk jól látni. Amit élesen szeretnénk látni, arra oda kell fordítani a fejünket! A multifokális szemüveglencsén keresztül lefelé pillantva, olvasni kell tudnunk. A köztes mezőben lévő részen keresztül a fél-közeli dolgok lesznek élesek. Ahhoz, hogy ez a dolog rutinszerűen menjen, gyakorolni kell. Attól kezdve viszont olyan egyszerű lesz használni, ahogy a biciklizés megy. Az egyik legjobb módszer, ha új multifokális szemüvegünket otthon kezdjük el viselni. Nyugodt körülmények között, csak magunkra figyelve sokkal egyszerűbb a technikák elsajátítása. Először üljünk le a tv elé egy újsággal a kezünkben. Tapasztaljuk ki, hogy látjuk jól a tv-t, aztán az újságot. Ezt begyakorolva már nem fog nehézséget okozni a viselés. Ezután üljünk le egy asztalhoz, és gyakoroljuk a távoli, az olvasó és a fél-közeli távolságoknál alkalmazandó fej- és testtartást. Nem ördöngősség, csak egy kis gyakorlás és elhatározás kérdése. Igazából egy olyan dolog van, amire nem alkalmas ez a típusú progresszív szemüveg. Ez pedig az ágyban olvasás. Ugyanis megtámasztott tarkó esetén nehézkes az olvasott szöveg követése. Tanácsunk, hogy az éjjeli szekrényen legyen erre a célra egy olvasó szemüveg. A multifokális szemüveglencsék széles választékban állnak a vásárlók rendelkezésére. Vásárláskor tájékoztassuk a szakembert, hogy mire is szeretnénk használni. Ha például valaki sokat használ számítógépet, mindenképp széles csatornás multifokális szemüveglencsét válasszon!

Van egy dolog, amit kevesen tudnak. Multifokális szemüveglencse viselete az utolsó nyakcsigolyákat és a fejet olyan mozdulatokra késztetik, amelyek a gerincmeszesedést nagymértékben csökkentik a viselőknél. Külföldön az orvosok ebből a célból is ajánlják pácienseiknek.

Arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, ha szeretne megszabadulni a sok szemüveg cserélgetés okozta bosszúságtól, próbálja ki ezt a lencse típust. Ha egyszer megszerette, soha nem fogja hagyni magát lebeszélni a progresszív szemüveglencse által nyújtott lehetőségekről.

Kérjen tanácsot optikusától, és ne riadjon vissza az új dolgok kipróbálásától!

szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
© Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb