Vissza a főoldalra

Új szemüveg SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKEN

A számítógépes munkahelyek új kihívása, a 2002 évi törvény szerinti "éleslátás biztosítása", a munkavállalók számára. A szakmában e területen végzett több éves munkánk projekté fejlesztése, marketing tevékenység kiterjesztése országos méretűre. Az új ergonómiai feltételeknek megfelelő és a műszaki fejlesztés a tudomány eredményeinek felhasználása új termékekkel való piac szerzés, megtervezése kivitelezése.

A KÉPERNYŐS MUNKAHELY, A SZÁMÍTÓGÉPEN végzett munka fokozott terhelés a szemnek! A látási panaszát, a szem kifáradását, kiszáradását, a számítógépes munkahelyek okozzák. A szellemi koncentráció, a pislogások csökkenése, a környezet száraz levegője és az elektromágneses szmog miatt lép fel a panasz. A könnyfilm felszakadását, a száraz vörös szem érzését még a szúrós fájdalom jelenség is tetézheti.
A KÉPERNYŐS - SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKEN, A TÓBIÁS OPTIKA tudja és ajánlja panaszaira a megoldást, az éleslátást.

A KÍVÁNT HELYSZÍNRE KITELEPÜLVE, MOBIL, MODERN VIZSGÁLÓ MŰSZEREINKKEL, ESZKÖZEINKKEL, NAGY GYAKORLATTAL, EMPÁTIÁVAL rendelkező KITŰNŐEN KIKÉPZETT SZAKEMBEREINKKEL (szemész szakorvos, optometrista, optikus, műszer technikus) a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtjuk megrendelőinknek.

Kérje ajánlatunkat szakértőnknél!
 • TÓBIÁS KRISZTINA
 • tel.: +36 70 333 0933
  E-mail küldése  ÉN (ÉS) A GÉP!

  A ma emberének élete nagyban megváltozott az elmúlt húsz évben. A számítógép betört a munkahelyekre és az otthonokba. Az emberek nagy része napi nyolc-tíz órát tölt el egy számítógép társaságában. Rengeteg panasz merül fel a monitoros munkahelyen dolgozók körében. Legtöbbjük a nap végére teljesen elfárad, csökken a koncentráció képességük, fejfájásra panaszkodnak. A munka után csak az alvásra tudnak gondolni. Sok esetben a panaszokat a nem megfelelő korrekciójú és típusú szemüveg viselése okozza. Sokan a számítógépnél az olvasó szemüvegüket használják. Ez nem minden esetben jó megoldás. Az olvasó szemüveg 30-40 cm-re ad éles látást, az ergonómiailag kialakított munkahelyen a monitor 60-70 cm-re van. Ebben az esetben az olvasó szemüveg túl korrekciót jelent. A viselője idővel hozzászokik, már jól látja monitort, de az olvasáshoz már gyenge lesz a szemüveg. Csináltat újabb olvasót. Azzal nézi a monitort, és így tovább. Folyamatosan rontja el a szemét. A 60-70 cm-re lévő monitorhoz más dioptriával rendelkező szemüveg kellene, mint olvasáshoz. Két megoldás kínálkozik. Emberünknek van két szemüvege, és folyamatosan cserélgeti. Ha kényelmesebb megoldást választ, akkor egy monitoros munkahelyhez kifejlesztett, un. Kiterjesztett látóterű degresszív (munka progresszív) lencsés szemüveget készíttet. Ez a lencse azt tudja, hogy az alsó részen olvasó korrekciót tartalmaz, a lencse teteje pedig a monitorhoz megfelelő dioptriát. Így egy szemüveggel kb. 80-100 cm-en belül mindenhol élesen látunk, anélkül, hogy cserélgetnénk a szemüvegeket, vagy rontanánk a látásunkat.

  Azok számára is van megoldás, akik állandóan szemüveget viselnek. A multifokális (progresszív) szemüveglencsék tökéletes megoldást kínálnak azoknak a számára, akik állandó szemüvegviselők, a távoli szemüvegük nem alkalmas az irodai munkavégzésre, és nem szeretnék folyamatosan cserélgetni szemüvegeiket.

  Ajánlott számítógépes munkahelyen megfelelő (akár dioptria nélküli) monitoros szemüveget viselnünk. Hogy miért?
  A munkahelyen légkondicionált és központi fűtéses környezetben dolgozunk, ahol a levegő páratartalma mindig alacsony. A monitor előtt a normális pislogási gyakoriság szinte a nullára csökken. A monitor elektrosztatikusan fel van töltve, a levegőbe szálló port a szemünk felé tolja. A szemünk kiszáradt felszínén megtapadt porszemcsék úgy viselkednek a szaruhártyánkkal, mint amikor a poros autónk szélvédőjét szárazon töröltetjük az ablaktörlővel. Még hallgatni is fájdalmas. A porszemek, még a szélvédő felszínét is képesek tönkretenni, nem beszélve a szaruhártyánkról. Ezért van, hogy több óra munka után ég, piros a szemünk. Ha felteszünk egy szemüveget, attól függetlenül, hogy dioptriás vagy nem, a pislogásért felelős reflexek megháromszorozódnak. A megfelelő rétegekkel ellátott szemüveglencsék a port is taszítják, és a monitor káros sugárzásaitól is megvédi a szemünket. És még sorolhatnánk. Nem véletlenül született törvény is a monitor előtt dolgozók védelmében. Érdemes odafigyelni magunkra és a szemünk védelmére! Sajnos a nem megfelelő szemüveg-viselési kultúrából adódó látásromlás folyamata nem visszafordítható. Ezért érdemes meghallgatni a szakemberek tanácsait és meg is fogadni. Utólag már csak bánkódhat az ember, hogy a legfontosabb érzékszervének ennyi figyelmet sem szentelt.

  Pár megszívlelendő tanács:
 • Monitoros munkavégzésnél 1-2 óránként tartsunk szünetet. Ez nem az jelenti, hogy addig olvassuk az iratokat! 5-10m-nél távolabbra nézzünk! Ilyenkor ugyanis az összes szemizom ellazult állapotba kerül. Ez olyan a szemnek, mint a karunknak, ha nehéz dolgot cipelünk, és pár percre letéve az pihenünk.
 • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű vitaminokat, gyümölcsöket. (a fekete gyümölcsök, mint az áfonya vagy a szeder kifejezetten ajánlott a magas lutein más nyomelem és vitamintartalmuk miatt.)
 • Kétévente ellenőriztessük látásunkat, hogy mindig a megfelelő dioptriájú szemüveget viselhessük. Így tudjuk a legjobban kímélni a szemünket, lassabban és kisebb mértékű lesz látásunk romlása. (Egyszer és mindenkorra felejtse már el mindenki az a dolgoztatni kell, mert ellustul dolgot! Kímélni kell, és a lehető legnagyobb segítséget megadni, hogy egész életünk során egészséges maradjon, és a lehető legjobban lássunk!)

 • szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
  © Tóbiás Optik Kft. Design: ArtWeb