Vissza a főoldalra

A GLAUCOMA ÚJ FELISMERÉSE, ÚJ GONDOLATOK, ÚJ FELADATOK... (Alattomos, ezért korán kell észre venni!)

Véletlen összefüggés, véletlen találkozás a GOLF és a GLAUKOMA között... A glaukoma veszélyére, új adatokra, új diagnosztikai gondolatokra, a tavaszi golf meghívásom, malagai utazásom kapcsán, a müncheni repülőtéren történő átszálláskor, a sajtó mellékletek, kínálatok között akadtam. Az utazás élménye, a megszerzett információ, a német sajtó hatásos figyelem felhívása, a veszély, a betegség alattomossága, engem is arra ösztönzött, hogy a gondolatokat, az adatokat megismertessem a magyar olvasókkal, az optikusokkal, optometristákkal, szemészekkel. A gyakorló optometristák, vizsgáló, szűrő, tevékenységükkel, figyeljék, segítsék a pácienseket. Küldjék a glaukomásokat a specialistákhoz, a Báseli Szemklinika vezetőjének eredményei és a leírt gondolatok, adatok alapján!

A német cikk írója szerint, egyik betegség sem diagnosztizálható olyan nehezen, mint a glaukoma. A paciens, hosszú ideig panaszmentes, és a látóképessége sem változik. Idovel egyre több látóidegrost tönkremegy, az agy viszont kiegyensúlyozza a valódi veszteséget. A szürke hályog, a diabéteszes retinopathiához vagy öregedéssel járó makuladegeneracióhoz képest, a zöld hályog esetében a centrális látás élessége sokáig nem rosszabbodik.

Az elején csak a látótér perifériájában vehető észre a zöld hályog. Ott kisebb kiesések jelentkeznek, anélkül, hogy a páciens észrevenné, mert a centrális területet az érzékenység csökkenése nem éri el. Az agya pótolja azt, ami hiányzik.

Legtöbben ezért, csak akkor veszik észre, ha már túl késo. Ezért hívják "alattomosnak" a glaukomát a szakirodalomban. És ezért fontos lenne a korai felismerés.

Mindenki, aki a negyvenes éveiben jár, már potenciális páciens, állítják. Németországban több mint 5 millió ember kiemelt kockázattal él, kb. 800.000 már beteg, kb. 500.000 ember már megbetegedett, csak nem tudnak róla.

A hazai statisztikák szerint a glaukoma, a 40 éven felüli lakosság kb. 2-4%-t érinti Az Amerikai Egyesült Államokban a szemnyomás jelentős emelkedésérol közzé tett adatok, a lakosság 8,9%-ról szól. A 80 éves kor felett ez az adat már a 10%-ot is eléri.

Az elmúlt években e témában, sok tanulnivalójuk volt az orvosoknak. Nem rég még szimpla volt a zöld hályog definíciója: majdnem kizárólag a szem belso nyomásának megemelkedése volt az ok.
A "21-22" Hgmm. fölötti adatok vészjelzőnek számítottak. Ahhoz képest modern definíciók - pl. az European Glaukoma Society-é közleményében - a szem belso nyomása nélkül érvelnek.

Ma azok a folyamatok kerültek a figyelem központjába, amelyek a sejtszintjén zajlanak: a ganglionsejtek programozott halála (apoptózisa ) és a látóidegfo apró, igen érzékeny képalkotó módszerekkel kimutatható változásai jelentenek. Ennek a folyamatnak nemcsak az emelt belso nyomás az oka, hanem, ellenkezoleg, a vérkeringés csökkenése.

Tanulmányaiban Flammer Josef, a Baseli Szemklinika vezetoje, be tudta bizonyítani, hogy sok páciens glaukomájával, nemcsak szemorvosi paciens.

Gyakran feltűnik egy általános öszszefüggés (tünetegyüttes bizonyos glaukoma formákkal: ennek a szimptómai pl. hideg kéz, hideg láb, tinnitus (fülzúgás), a kapilláris keringés zavara.

Flammer úgy nevezte el a jelenséget: "Primäre vaskulare Dysregulation". "Inkább nőknél mint a férfiaknál az a probléma, hogy a kis és legkisebb hajszálerek nem tudnak megfeleloen alkalmazkodni a szerv ígényéhez."
A női pácienseken gyakoribb az úgynevezett normál-nyomású glaukoma, mint a férfiakon. Ez a betegség egyik olyan változata, hogy a szem belső nyomása látszólag normális marad. A látóideg mégis károsul, mert nincs elegendően ellátva vérrel, hasonlóan, mint a "klasszikus" magasnyomás-glaukománál.
Japánban a normálnyomású glaukoma a leggyakrabban előforduló glaukoma fajta. Flammer azt vette észre, hogy az ebben a betegségben szenvedők gyakran precíz, sikeres és érzékeny emberek. Baselben azt mondják, hogy "a sick eye in a sick body" (beteg szem - beteg testben).

Azok a paciensek, akiknek normálnyomás-glaukomájuk van, azoknak általános orvoshoz és begyógyászhoz is fordulniuk kell. Az alacsony vérnyomás - az orvosok ugyan mondják, hogy a lehető legjobb életbiztosítás - se jó, valamint a vérnyomás ingadozása sem. Mert az áldozatok negyven százalékának alacsony vagy ingadozó a vérnyomása.

A vérnyomás-ingadozás még károsabb az idegsejteknek, mint az alacsony vérnyomás. Az ilyen esetekben az orvosi cél az, hogy stabilizálják, illetve emeljék a vérnyomást. Ez bizony irritálni fogja a páciens háziorvosát vagy belgyógyászát.

Az ophtalmológus szempontjából még rosszabb: sok normál-nyomásúglaukoma-páciens már vérnyomás csökkentő kezelést kap.

A báseli laborokban azt mondják, hogy a vérrel túl alacsonyan ellátott szerv, hirtelen ellárasztása oxigén gazdag vérrel, ahhoz vezethet, hogy károsodnak a sejtek. Ezt az orvostudomány "reperfusiós károsodásnak" nevezi.

A klasszikus, magasnyomású zöld hályog áldozatainak több féle modern orvossággal lehet segíteni. Mindegyik Németországban jóváhagyott szemcsepp csökkenti a szem belső nyomását. Vannak olyan szerek, amelyek a látóideg vérrel történő ellátását is támogatják.

Nehezíti a gyógyszeres terápiát az, hogy a glaukoma-páciensek, gyakran a száraz szemtol is szenvednek, ami szintén veszélyes. A nők közül több az ilyen paciens.

Hogy miért, mind a kettő? Ez nemrég még rejtély volt.
Egy berlini tanulmányban "a glaukoma és a száraz szem paciensek adattára" azt tette közzé, hogy a paciensek 52%-a küszködik könnyfilm zavarával, de nők esetében ez 57%.

Ez a magas egyezoség figyelmeztető a paciensekkel foglalkozók számára. Azok a glaukoma paciensek, akik még a száraz szemtol is szenvednek, nem szívesen vesznek, használnak még több szemcseppet.
Ebből az a veszély keletkezik, hogy nem kezelik rendesen a glaukomát, úgy pedig a látóideg tovább károsodik.

Tudatosítani kell, hogy van, számos lehetőség, lézeres kezelés a paciensek számára. Ma a megvakulás egyik oka a glaukoma, 100 esetbol 15, ez 15%. Ezzel a világszerte a második helyen áll.
Jelenleg a világban kb. hatvan millió ember glaukomás. Vannak lehetoségek, hogy megmentsük a látóképességet. Csak idoben kell észrevenni!
Szemészet szolgálói: szemészek orvosok, optometristák, optikusok a száraz szem panaszait még komolyabban kell venni, mint eddig!


Tóbiás György


Felhasznált irodalom:
  • Flammer közlemény,
  • Glaukoma.com,
  • Frankfurter Allgemeine Zeitung

  • szemüvegkeret   |    szemüveglencse   |    kontaktlencse   |    szolgáltatásaink   |    ismertetők   |    média   |    elérhetőségeink
    © Tobiás Optik Kft. Design: ArtWeb